Caddie åt Sigge Fürst

Jag har bott vid en golfbana utmed havet i större delen av mitt liv. Jag går där varje dag. En av jordens vackraste platser.

För i runda slängar 40 år sedan försökte jag få ihop lite pengar genom att gå caddie åt de snorrika snobbarna i lustiga kläder som ockuperade det vackra landskapet.

Det innebar att dra en golfvagn runt banan i fyra timmar så att de kunde ägna sig åt viktigare saker i livet. Vilket i det här fallet betydde att slå med en klubba på en liten vit stenhård boll som efter ett antal slag och svordomar skulle ner i ett hål.

För fyra timmar var det brukliga att man fick en tia. Men ibland lite mer – ibland mindre.

En tidig morgon stod Sigge Fürst med entourage vid första tee. Jag tog chansen och frågade, och efter en lång granskande blick fick jag bli hans caddie. Saken var dock den att han inte hade någon vagn. Jag var tvungen att bära hans svintunga golfbag. I fyra timmar. Det enda som gjorde att jag stod ut var tanken på belöningen som allteftersom timmarna gick, svetten lackade och musklerna värkte, växte och växte i min hjärna. Vid slutet av banan var jag uppe i 30 spänn. Minst.

Efter rundan tackade han mig för gott arbete, klappade mig på huvudet, vände på klacken och gick. Utan minsta ansats till att ge mig ett korvöre.

Jag sprang desperat efter och sa att man faktiskt brukar få en slant för besväret. Han vände sig om och sa:

– Du ska veta att det är en stora ära att få gå caddie åt en så stor skådespelare som Sigge Fürst. Nu har du något att berätta för dina barn när de växer upp.

Jag gick aldrig caddie mer och det tog många år att komma över min aversion mot golfare. Men golfen har ju förändrats till en folksport och Sigge Fürst är numera sedan länge död.

Men så igår, på min promenad i solen, slog det mig: Payback time!

Väl hemma målade jag upp historien för mina barn. Ville ha medkänsla och förståelse men framför allt en payback på ett trauma 40 år tidigare. Jag ville ha mina slantar om än i annan valuta.

När jag var klar stirrar barnen på mig:

– Okej…?

– Tough shit, but that’s life.

– Men fattar ni inte?

– Jo, men vem f-n är den där Sigge Fürst?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *