Crimetime Gotland – Sveriges största deckarfestival

Gotland är en plats perfekt för bekymmersfri avkoppling bland sandstränder och raukar.
Det kan också vara en plats för nagelbitande drama.
Crimetime Gotland ger deckarälskarna högtidsstunder i augusti.

Den internationella deckarfestivalen har drygt hundra programpunkter att erbjuda. Varför inte kolla in unika gotländska brottsplatser tillsammans med Mari Jungstedt, Anna Jansson och Marianne Cedervall till exempel.
Festivalchef Carina Nunstedt, chefredaktör för Bonnierägda event-arrangören Books & Dreams ser fram mot deckardagarna på Gotland:
– Jag har höga förväntningar, som alltid. Vi börjar känna oss lite varma i kläderna nu, men jag har stor respekt för att det tar tid att bygga ett sådant här evenemang. Crimetime Gotland är ju Sveriges största deckarfestival, säger hon.

Gotland är välkänd terräng för Carina Nunstedt, hennes gotländska barndomsrötter finns i Västergarn som hon har varma minnen från. Ett minne av lite annorlunda slag är när hon under ett sommarjobb på Sko City lyckades med bedriften att sälja två vänsterskor till en kund.
– Han ringde från Stockholm nån dag senare och var inte så glad, säger Carina som trots allt fick jobb ytterligare en sommar på Sko City, men sedan inriktade sig på journalistik istället.
En rysare det, men då var då och nu är nu – och helt andra spänningsmoment tar henne till Gotland.

I år genomförs deckarfestivalen Crimetime Gotland för tredje gången.
Engagemanget är stort, inte minst författarna skruvar upp pulsen och tillsammans med arrangörerna driver festivalen att bli bättre för varje sommar.
– Författarna längtar och räknar dagarna till att komma till Gotland, det är häftigt. Jag tror vi lyckats bygga en deckarcommunity som har något att erbjuda väldigt många, säger hon.

Vilken är den hetaste programpunkten?
– Brottsplatsundersökningen är en riktig hit. Dit har det varit köer, både de riktiga nördarna men också dem som är lite allmänt nyfikna på hur det går till att samla bevis på en brottsplats vill vara med på det här, säger Nunstedt.
Den internationella spridningen är stor, det gotländska inslaget tydligt. Under Crimetime-dagarna kommer ges möjlighet att åka på utflykt med kända författare som guidar till gotländska mordmiljöer eller gå på mordvandring i Visby innerstad.

Programmet skapas i nära samarbete med författarna som kommer med förslag på innehåll.
– Det är viktigt att bygga något som inte är för högtravande, det ska vara underhållande och intressant, säger hon.
De lyckas duka upp ett smörgåsbord av deckarinnehåll som tilltalar olika smaker – De som gillar hårdkokt, eller äta middag med en författare, dricka afternoon tea med en författare, lyssna på ett seminarium eller gå skrivarskolan, det finns mycket att välja på.

Femtio svenska och utländska författare gästar Gotland i år, vi saxar ur deltagarlistan:
Gregg Hurwitz (US), Emma Donoghue (IRL), Elly Griffiths (UK), Jane Harper (AUS), Unni Lindell (NO), Torkil Damhaug (NO), John Ajvide Lindqvist, Camilla Läckberg, Mikko Porvali (FI) Jens Lapidus, Malin Persson Giolito, Jan Mårtenson, Katarina Wennstam, Mari Jungstedt, Denise Rudberg och Anna Jansson är bara några av de deckar-, och thrillerstjärnor som kommer.

Vad får man inte missa i år?
– Är man intresserad av att skriva får man inte missa skrivarskolan. Det är en unik chans att lära sig av de bästa författarna. Och jag tycker man ska ta chansen att upptäcka nya författare, låta sig överraskas lite.
Vad måste en bra deckare innehålla tycker du?
– De svenska och skandinaviska deckarna är kända för sina starka karaktärer där man kommer in i deras vardagsliv. Även miljöerna är viktiga, inte minst har den gotländska miljön tagit plats i deckarberättelserna. Det är tacksamt att låta en deckare utspela sig på en ö eller en mindre stad. Sedan gillar jag kriminalromaner med ett samhällsengagemang, att man faktiskt lär sig något. Katarina Wennstam är en favoritförfattare i den genren.

Vilken är din drömförfattare att få till festivalen?
– Mikael Connelly, han är en favorit, säger Carina Nunstedt utan tvekan. Liksom Dennis Lehane. Och Gillian Flynn, som skrev Gone Girl. Jag hoppas att vi på sikt kan växa ännu mer.

Läs vidare

Så mycket Burgsvik går mot rekordsommar

Ett grymt husband och hemliga artister – där har ni det enkla med oerhört framgångsrika konceptet bakom succén ”Så Mycket Burgsvik”. – Vi gillar upplägget, överraskningsmomentet är bra. Och vi har medvetet försökt göra det folkligt och tillgängligt, säger Emanuel Norrby. Pensionat Grå Gåsens bakgård har blivit en vallfärdsplats för musikälskare som gillar kvalitetsmusik med ett överraskningsmoment.

Shakespeare som Shakespeare aldrig tidigare spelats

Sommargotland har lockat fram det bästa i en hel teaterensemble i Roma Klosterruin. Där spelas Shakespeares ”En Vintersaga” som Shakespeare aldrig tidigare spelats. – Jag tror många kommer säga ”jag har aldrig fattat Shakespeare förut, men det här fattade jag”. Hoppas de säger att det här är den bästa Shakespeare de sett, säger Olle Sarri.

Crimetime Gotland - Sveriges största deckarfestival

Gotland är en plats perfekt för bekymmersfri avkoppling bland sandstränder och raukar. Det kan också vara en plats för nagelbitande drama. Crimetime Gotland ger deckarälskarna högtidsstunder i augusti.

Musikal som belyser fördomar med humor

Från New York till Visby behöver det inte vara långt.
Med gotländska talangfulla musikalartister och Sofia Ahlin vid rodret tar Legally Blonde steget.
 Kärlek och fördomar gäller där så väl som här.

Mördar-Anders bjuder på skrattfest

Har det hänt på riktigt? Kanske inte. Men det kan ju vara sant ändå. Se till att du sitter stadigt när ridån går upp för den osannolika berättelsen om Mördar-Anders och hans vänner.

Närproducerad underhållning roar

Roland Olsson tycker om att roa – och att oroa en smula. Och att så ett frö. – När folk åker från Rondo ska de vara glada och nöjda och ha något att prata om på hemvägen. Helst något att fundera på dagen efter också, säger han.

”- Författarna längtar och räknar dagarna till att komma till Gotland, det är häftigt. Jag tror vi lyckats bygga en deckarcommunity som har något att erbjuda väldigt många.”
Carina Nunstedt om förväntningarna inför årets Crimetime Gotland

Saxat ur deltagarlistan

Gregg Hurwitz (US), Emma Donoghue (IRL), Elly Griffiths (UK), Jane Harper (AUS), Unni Lindell (NO), Torkil Damhaug (NO), John Ajvide Lindqvist, Camilla Läckberg, Mikko Porvali (FI) Jens Lapidus, Malin Persson Giolito, Jan Mårtenson, Katarina Wennstam, Mari Jungstedt, Denise Rudberg och Anna Jansson är bara några av de deckar-, och thrillerstjärnor som kommer.