En konsert kan börja på färjan

Det kan vara en kul tur att ta sig till Gotland.
Det kan också vara kultur. Massor av kultur.
– Jag tror Gotland har mest kulturproduktion i hela landet, räknat per capita. Det är fullpackat av grejer, bara att välja, säger Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.

Gotland är sommar och sol, bländande badstränder och kulinariska utflykter. Missa inte det kulturella smörgåsbordet.
Kalla den här hemsidan ett fönster, ett nav eller en kulturens ledstång – Kulturens Ö har som ambition att hjälpa såväl resande som publik som arrangörer att hitta varandra.
Inte ett kalendarium för ”Tuta, Birgitta fyller 40 år”, rasistiska eller politiska manifestationer. Men ett kalendarium för dans, konst, teater, musik…och mycket mer.

Kulturens ö stärker varumärket Gotland med lokalproducerad kultur.
– Jag ser jättebra möjligheter med den här hemsidan. På Kulturens Ö kan alla kan se vad som händer. Vi har Sveriges högsta kulturkonsumtion per capita när det gäller teater, musik och dans, säger Franzén.
För tillfälliga besökare och de fastlandsboende med hus på Gotland öppnar Kulturens Ö nytta-med-nöje-möjligheter. Att klappa träd i trädgården kan kombineras med att applådera en teaterföreställning. En konsertresa kan sys ihop med hantverk i stugan

Idén springer ur Gotlandsmusikens konsertserie som i sin annonsfinansierade programbok berättat om utbudet. När Dag Franzén kontaktade Johan Lindvall, marknads- och försäljningschef på Destination Gotland, såg de en digital verktygslåda att samsas runt
– Gotlandsmusiken gör några stora produktioner varje år som jag är säker på skulle intressera människor på fastlandet. Men vi når inte ut över sjön med vårt utbud. Det är lite svårt för oss att nå en större marknad, säger Franzén.

Slut med det nu, Kulturens Ö kan knyta ihop publiken med de som arrangerar.
– Vi ser det här som en jättebra möjlighet att skapa tydlighet för alla som är intresserade av kultur. Ingen förlorar på att lägga upp sitt arrangemang i kalendariet, tvärt om, säger Franzén.

Här ytterligare en uppsida – det skapas en sorts kulturell internkoll.
– Det händer ganska ofta att många evenemang hamnar på samma dag, vilket innebär att ingen av dem får särskilt mycket publik. Man har inte vetat hur de andra lagt sin planering, ett kalendarium tar hand om den saken.
I den bästa av världar kommer kalendariet så småningom uppdateras av arrangörerna själv.
– Jag tror att om vi som är lite större, med våra nätverk, börjar använda det här verktyget kommer andra att följa efter, säger Dag Franzén.

Vilka förväntningar har du på sajten Kulturens Ö?
– Att det ska bli en levande sida för kulturen. Jag hoppas också att Destination Gotland kan använda sajten på sätt som de tror skapar störst reseanledning med sina olika paket.
Förutom bredden, vad är styrkan med det Gotländska kulturlivet.
– Få jag börja med svagheten? Det är att vi inte har bra utbildningar inom scenkonst. Det finns en gymnasial estetlinje…men sedan då? Då är det fastlandet som gäller, det vill säga ”brain drain”. Tyvärr en global trend att de bästa dras till storstäderna – men här gäller det att hålla emot så länge det går! Och vi har inget konserthus och därmed ingen fysisk plats för musiken i Visby…
…och styrkan?
– Mångfalden! Här finns något för varje smak. Konserter med körer, orkestrar, rockband, singer/songwriters och till och med landets enda gambaensemble. Och kvalitén, vi har idag många unga svenska stjärnor som vuxit upp på Gotland. Här kan man som ung musiker i lugn och ro få pröva sig fram, testa sin talang, hitta sin grej – för att sen ta steget över vattnet.

Läs vidare

Akustiskt från hela världen samlas på Visbyfestivalen

Louise Hoffsten behöver ingen närmare presentation, men intill Hoffstens stjärnglans kommer under fyra dagar ett gränslöst akustiskt musikskapande ta form. – Jag hoppas att människor blir lika berörda som jag av att lyssna på de här fantastiska artisterna.

Så mycket Burgsvik går mot rekordsommar

Ett grymt husband och hemliga artister – där har ni det enkla med oerhört framgångsrika konceptet bakom succén ”Så Mycket Burgsvik”. – Vi gillar upplägget, överraskningsmomentet är bra. Och vi har medvetet försökt göra det folkligt och tillgängligt, säger Emanuel Norrby. Pensionat Grå Gåsens bakgård har blivit en vallfärdsplats för musikälskare som gillar kvalitetsmusik med ett överraskningsmoment.

Shakespeare som Shakespeare aldrig tidigare spelats

Sommargotland har lockat fram det bästa i en hel teaterensemble i Roma Klosterruin. Där spelas Shakespeares ”En Vintersaga” som Shakespeare aldrig tidigare spelats. – Jag tror många kommer säga ”jag har aldrig fattat Shakespeare förut, men det här fattade jag”. Hoppas de säger att det här är den bästa Shakespeare de sett, säger Olle Sarri.

Crimetime Gotland - Sveriges största deckarfestival

Gotland är en plats perfekt för bekymmersfri avkoppling bland sandstränder och raukar. Det kan också vara en plats för nagelbitande drama. Crimetime Gotland ger deckarälskarna högtidsstunder i augusti.

Musikal som belyser fördomar med humor

Från New York till Visby behöver det inte vara långt.
Med gotländska talangfulla musikalartister och Sofia Ahlin vid rodret tar Legally Blonde steget.
 Kärlek och fördomar gäller där så väl som här.

Mördar-Anders bjuder på skrattfest

Har det hänt på riktigt? Kanske inte. Men det kan ju vara sant ändå. Se till att du sitter stadigt när ridån går upp för den osannolika berättelsen om Mördar-Anders och hans vänner.

Dag Franzén

Ålder: 60 år
Familj: Sex barn, fru.
Yrke: Direktör Länsmusiken

Antingen eller?

Opera – Teater
Frank Zappa – Cat Stevens
Tesla – Ford Mustang
Stadskille – Skogsmulle
Hemmakväll – Utekväll
Hårdrock – Svensktopp
Hummer – T-benstek
Cykling – Löpning