Lokalproducerad kultur växer

Region Gotlands kulturstrateg Catrine Wikström är van att hantera styrdokument och formulera strategier. Nu finns ett nytt verktyg – Kulturens Ö, en hemsida för kulturens och besökarnas skull.
– Jag skulle vilja att sajten får folk att åka hit för kulturens skull, att det blir reseanledningen. Gotland är så rikt på kultur.

Catrine Wikström har ett rikt register, vi gör en snabbspolning, utan att vara heltäckande: Rötterna i Gammelgarn, har arbetat utomlands, pluggat och jobbat i Stockholm, arbetat med landsbygdsutveckling, varit egen företagare, jobbat med musik – sedan fyra år är hon regionens kulturstrateg.
– Det finns en rikedom och bredd i det här jobbet som är härlig och utmanande. Jag känner mig priviligierad som får jobba med en så kulturstark region, säger hon.

Spännvidden i jobbet attraherar henne, från att ha varit generalist är hon nu specialiserad på regional kultur.
– Jag tycker det är ett fritt uppdrag, naturligtvis styrt från bland annat statligt håll, men arbetsplatsen och gänget är bra. Högt i tak, engagerande och bra stämning, säger hon.

Vad tror du Kulturens Ö-sajten kan göra för att hjälpa människor upptäcka Gotland?
– Jag såg för första gången i höstas att några kompisar ifrån Stockholm åkt till Gotland en helg för att gå på Bo Kaspers och tänkte, är det ett trendbrott på gång? De tog sig till Gotland off-season för att få en kulturupplevelse och det kan sajten erbjuda. Paketera och göra det lätt för människor.

Krävs det att vara påläst för att få ut det mesta av sin kulturupplevelse?
– Vissa gillar att researcha och ser det som en del i uppladdningen inför resan. Men det är absolut inget måste, man kan åka och uppleva miljön som den är. Superbesöksmål är bland annat Gotlands Museum, Konstmuseet, Körsbärsgården, Skulpturfabriken, GoCart Gallery, GKF, Bergmancentret, Roma Kungsgård, Visby innerstad, Bungemuseet, Gotlandsmusikens konserter, Länsteaterns föreställningar. Det finns mycket, mycket mer – och allt kan i princip upplevas utan förberedelser.

På vilket sätt är Gotland en bra kultur-ö?
– Miljön är det ena, vi har ju kulturarvet runt omkring oss över hela ön, genom exempelvis ringmuren och alla kyrkor. Men också den rika kulturverksamheten, man får en dos kultur hur man än bär sig åt när man kommer till Gotland. Ett otroligt rikt föreningsliv finns också.

Hur ser du på din roll för Gotland som kultur-ö.
– Jag vill skapa möjligheter för människor att bo här och både kunna uppleva jättefin kultur och även att kunna försörja sig som kulturskapare. De organisationer Region Gotland stöttar ekonomiskt ska jobba med mångfaldsperspektiv och jämställdhet.  Att det finns en lättillgänglig basinfrastruktur för att ta del av kultur över hela ön är viktigt. Region Gotland stakar ut de långsiktiga målen för kulturen genom kulturplanen. De som får bidrag styrs till viss del. Inte i detalj, men i det övergripande uppdraget som ska docka in i regionens mål för Vision Gotland 2025.

Vad tror du kulturen på Gotland tycker om Kulturens Ö?
– Jag skulle önska att kulturen kan ta en större del i varumärkesbyggandet av Gotland. Därför är det kul med initiativ som Kulturens Ö, det kommer att synliggöra kulturen på Gotland. Regionen vill skapa förutsättningar för alla att delta och samarbetar gärna. Vi stöttar kulturen med ganska mycket pengar, men också med coachning och strategisk rådgivning.

Vad missar du inte 2017?
– Bergmanveckan, Medeltidsveckan, Gotland Art Week, konsertevenemang och teater, film, spännande konstnärliga event och utställningar. Och så brukar jag åka runt på Gotland och besöka de fina konsthantverkarna vi har runt omkring oss.

Läs vidare

Musikal som belyser fördomar med humor

Från New York till Visby behöver det inte vara långt.
Med gotländska talangfulla musikalartister och Sofia Ahlin vid rodret tar Legally Blonde steget.
 Kärlek och fördomar gäller där så väl som här.

Mördar-Anders bjuder på skrattfest

Har det hänt på riktigt? Kanske inte. Men det kan ju vara sant ändå. Se till att du sitter stadigt när ridån går upp för den osannolika berättelsen om Mördar-Anders och hans vänner.

Närproducerad underhållning roar

Roland Olsson tycker om att roa – och att oroa en smula. Och att så ett frö. – När folk åker från Rondo ska de vara glada och nöjda och ha något att prata om på hemvägen. Helst något att fundera på dagen efter också, säger han.

Lokalproducerad kultur växer

Kulturen har en självklar plats i bygget av varumärket Gotland och kulturstrateg Catrine Wikström gillar spännvidden.

En konsert kan börja på färjan

Det kan vara en kul tur att ta sig till Gotland. Det kan också vara kultur. Massor av kultur. – Jag tror Gotland har mest kulturproduktion i hela landet, räknat per capita. Det är fullpackat av grejer, bara att välja, säger Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.

Alla är vinnare på Kulturens Ö

Det finns 92 kyrkor och tusen anledningar att åka till Gotland. Destination Gotlands Johan Lindvall vill bygga en kulturens ledstång.

Catrine Wikström

Ålder: 52 år
Yrke: Regional kulturstrateg Region Gotland

Antingen eller?

Ikea – GAD
Kaffe – Te
Nattuggla – Morgonpigg
Ridning – Cykel
Poesi – Deckare
Opera – teater
Choklad – Glass (omöjligt att välja)
Lindgården – McDonalds
Öl – Vatten