Har det hänt på riktigt? Kanske inte. Men det kan ju vara sant ändå.
– Det här är som ett tivoli av mänsklighet, det vill jag ha med på scenen. Jonas berättar om Sverige, men en annan del av Sverige, säger regissören Thomas Sundström.
Se till att du sitter stadigt när ridån går upp för den osannolika berättelsen om Mördar-Anders och hans vänner.

Gotlands Länsteater har exklusiva rättigheter till Jonas Jonassons bok. Hur det gick till är en smått osannolik historia i sig:
– Jonas och jag blev ihopfösta på ett märkligt sätt på en tillställning hos Landshövdingen och pratade lite trevande om att göra någonting tillsammans, säger Thomas.
Sagt och gjort, Jonasson skickade bokens manus, Sundström såg en fantastisk berättelse, skrev ett manus – men insåg att teatern inte skulle ha råd att köpa rättigheterna.
Den detaljen har Jonasson generöst tagit hand om.
– Han vill hjälpa oss, det är en jättegrej. Föreställningen kommer bli väldigt rolig, som en road-movie på teatern, säger Sundström.

Föreställningen Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) är Länsteaterns scenversion av Jonas Jonassons skröna om människor i utkanten av det så kallade folkhemmet. En osäker receptionist, en avsatt präst som finner världsliga vägar samt den fruktade Mördar-Anders bildar en övergiven trio på skuggsidan av samhället – och grunden för en scenisk road-movie på teaterscenen.

Tove Vahlne spelar rollen som prästen Johanna Kjellander.
– Tänk dig Bombi Bitt. Eller Pippi Långstrump men med vacklande självförtroende och utan superkrafter. Men lika uppfinningsrik. Hon accepterar inte världen som den är utan vill förändra den och skapa plats för sig själv.

Tillsammans med den av livet bortglömde hotellreceptionisten Per Persson, spelad av Filip Johansson, med fantastisk timing och hudlös känslighet bildar dom Sveriges ovanligaste teaterpar.
Janne Åström gör rollen som den försupne busen Mördar-Anders:
– Han är sensationell i rollen som Mördar-Anders. Han är en blandning av barnslig naivitet och buse.

Föreställningen håller ett högt tempo med fyrtiosju olika scener där Lena Bogegård och Lennart Bäck gestaltar tjugonio olika karaktärer.
– Jag har aldrig gjort en föreställning med så många scener och så många roller. Det handlar om gammal beprövad teaterteknik, säger Sundström.
Scenograf Johanna Mårtensson har tillsammans med Thomas Sundström, Marie Ljungström, Länsteaterns rekvisitör och kostymör samt maskören Elin Valentinsson haft den utmanande uppgiften att med peruker, näsor, kläder, tänder ta fram Bogegårds och Bäcks uttryck i de olika rollerna.
– Jag såg genast bilder framför mig när jag fick manus, säger Thomas Sundström. Tillsammans har vi skapat miljöer för Jonas berättelse som lämpar sig väldigt bra för teatern. Vi vill göra hans fina bok rättvisa.

Föreställningen ställer frågor om religion och andlighet och de uttryck som det kyrkliga ibland tar sig. Frågor lika aktuella genom alla tider.
– Pjäsen ställer frågor om vad ska vi ha vår tro till. Inte om Gud finns eller inte, men att det finns människor som livnär sig på andras tro.
Han garanterar högt tempo men också tid för publiken att tänka efter och känna igen sig.
– Det här handlar om människor som är övergivna och det finns plats för en sorts långsam sorgsenhet i det. De hittar trygghet i människor de litar på. Publiken kommer känna igen sig i det extrema. Det måste finnas en mening i berättelsen, ett hopp och ett ljus.

Vad vill du att människor ska känna och prata om när de lämnar teatern?
– Det viktigaste är inte att livet är perfekt till det yttre. Det viktigaste är att man känner tillhörighet med andra. Man behöver inte går till gymmet eller pensionsspara och vara perfekt. Du kan vara vem som helst. Och att allting förändras, det finns ingenting som hindrar att du i morgon förändrar ditt liv, det är aldrig för sent.

Läs vidare

Så mycket Burgsvik går mot rekordsommar

Ett grymt husband och hemliga artister – där har ni det enkla med oerhört framgångsrika konceptet bakom succén ”Så Mycket Burgsvik”. – Vi gillar upplägget, överraskningsmomentet är bra. Och vi har medvetet försökt göra det folkligt och tillgängligt, säger Emanuel Norrby. Pensionat Grå Gåsens bakgård har blivit en vallfärdsplats för musikälskare som gillar kvalitetsmusik med ett överraskningsmoment.

Shakespeare som Shakespeare aldrig tidigare spelats

Sommargotland har lockat fram det bästa i en hel teaterensemble i Roma Klosterruin. Där spelas Shakespeares ”En Vintersaga” som Shakespeare aldrig tidigare spelats. – Jag tror många kommer säga ”jag har aldrig fattat Shakespeare förut, men det här fattade jag”. Hoppas de säger att det här är den bästa Shakespeare de sett, säger Olle Sarri.

Crimetime Gotland - Sveriges största deckarfestival

Gotland är en plats perfekt för bekymmersfri avkoppling bland sandstränder och raukar. Det kan också vara en plats för nagelbitande drama. Crimetime Gotland ger deckarälskarna högtidsstunder i augusti.

Musikal som belyser fördomar med humor

Från New York till Visby behöver det inte vara långt.
Med gotländska talangfulla musikalartister och Sofia Ahlin vid rodret tar Legally Blonde steget.
 Kärlek och fördomar gäller där så väl som här.

Mördar-Anders bjuder på skrattfest

Har det hänt på riktigt? Kanske inte. Men det kan ju vara sant ändå. Se till att du sitter stadigt när ridån går upp för den osannolika berättelsen om Mördar-Anders och hans vänner.

Närproducerad underhållning roar

Roland Olsson tycker om att roa – och att oroa en smula. Och att så ett frö. – När folk åker från Rondo ska de vara glada och nöjda och ha något att prata om på hemvägen. Helst något att fundera på dagen efter också, säger han.

Lokalproducerad kultur växer

Kulturen har en självklar plats i bygget av varumärket Gotland och kulturstrateg Catrine Wikström gillar spännvidden.

En konsert kan börja på färjan

Det kan vara en kul tur att ta sig till Gotland. Det kan också vara kultur. Massor av kultur. – Jag tror Gotland har mest kulturproduktion i hela landet, räknat per capita. Det är fullpackat av grejer, bara att välja, säger Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.

Alla är vinnare på Kulturens Ö

Det finns 92 kyrkor och tusen anledningar att åka till Gotland. Destination Gotlands Johan Lindvall vill bygga en kulturens ledstång.
Mördar-Anders Gotland

Om Mördar Anders

Länsteatern sätter upp Jonas Jonassons succéroman Mördar Anders som teater vintern/våren 2017.

På scen står Janne Åström, Lena Bogegård, Lennart Bäck, Tove Vahlne och Filip Johansson.

Berättelsen kretsar kring den osannolika trion: en osäker receptionist, en avsatt präst och den fruktade Mördar-Anders.
Manus & Regi: Thomas Sundström
Scenografi: Johanna Mårtensson

Se alla datum i vår evenemangskalender ›