Från New York till Visby behöver det inte vara långt.
Med gotländska talangfulla musikalartister och Sofia Ahlin vid rodret tar Legally Blonde steget.
Kärlek och fördomar gäller där så väl som här.

Den 14 april är det premiär för Gotlands Musikalkompanis musikal ”Legally Blonde”. Mer än 60 ungdomar i åldrarna 12 till 25 år medverkar i musikalen.
Sofia Ahlin beskriver uppsättningen så här:
– En romantisk komedi med integritet och i högsta grad modern och aktuell. Det handlar mycket om att vi försöker leva upp till ett ideal för att bli godkända. Ideal som givits oss av någon annan, säger hon.
Social status, ekonomisk situation, könstillhörighet, att vara bra för någon annan – oavsett kön en svår mix att navigera i – tas upp i den här svängiga och tänkvärda musikalen.

Huvudrollen Elle Woods är kvinnlig, delat spelad av Alice Jakobsson, Liv Sundblad och Elin Sedersten.

Men det skulle lika gärna kunna vara en manlig huvudroll spelad av Bengt, Erik och Gustav. Det skulle också kunna vara en icke binär- eller transperson
– Man får inte göra såna ändringar, men i princip ja – i den här föreställningen är frågan genuskopplad men vi hanterar genusfrågan utifrån olika perspektiv i föreställningen. Föreställningen handlar mer om integritet och mänsklighet än det handlar om genus.
– Lägg dessutom till lite amerikansk politik så blir det både sorgligt och roligt, säger Sofia.

”Legally Blonde är ”en snabb, glad komedi som får dig att tänka”.

Vad vill du att publiken ska prata om på väg ut ur salongen?
– Att de upplevt musik, blivit glad men kanske också att de ifrågasätter sin egen identitet och sina egna tankar.

Hon säger att musikalen är ”vansinnigt rolig”, den tar fram fördomar och belyser dem med glimten i ögat. Humor är ett klassiskt bra verktyg för att sätta fingret på våra tillkortakommanden.
– Det går inte att hindra sig själv från att skratta. Har man roligt känner man sig mindre hotad, pekpinnar funkar inte, däremot medkänsla och insikt.

Sofia är född skåning, teater- och dansintresserad sedan barnsben. Ville bli dansare med blev regissör. Nu konstnärlig ledare, regissör, producent, översättare, lite extramamma när det behövs och grym inspiratör för ensemblen.
Sminket har hon släppt, några av tjejerna har bra koll och fixar den biten.
– De hittar sina nischer och utvecklar dem. Jag har enormt stor hjälp av Pelle Hallgren, musiker som lär dem vilka toner de ska sjunga. Jag lär dem hur. Jag är ganska bra på att få människor att må bra, utvecklas och hitta på saker, säger hon.

Vad driver dig?
– Nog att världen inte är så bra som den skulle kunna vara. Och att det finns historier att berätta, säger hon.

Ensemblen drivs av just det – att berätta en historia och att få människor att reflektera. Viktigt då att alla är överens om hur man får ut sitt budskap.
– Det sker saker hela tiden när vi repeterar.

Alla är med och bygger dekor, målar och snickrar och syr kläder.
– Det finns ett värde i att alla gör sitt för att skapa föreställningen. Det ger dem en respekt och förståelse för vad som krävs för att skapa en föreställning. Ett gemensamt arbete ger stolthet, säger Sofia.

MusikalKompaniet är en grundutbildning för unga artister för att förstå hur arbetet går till inte bara på scenen utan allt runtomkring en uppsättning.
Men vänta er inga trevande nybörjare på scenen när ni bänkar er – under Sofia Ahlins ledning har genom åren artister formats som tagit kliv ut i det riktigt heta rampljuset:

Madelene Marquart, har ett eget danskompani, Ingrid Zerpe gick vidare för att ta examen på Balettakademin i Göteborg och därefter få uppdrag som musikalartist, Frida Hoas har jobbat som scenografiassistent bland annat i filmerna ”Mig äger Ingen” och ”Micke & Veronica”, Hilda Levin, dramaturg bland annat på stadsteatern i Göteborg.
Även Razmus Nyström, nu 25 år slog igenom i TeaterKompaniet. Via Teaterhögskolan i Malmö och roller på Stockholms stadsteater har han nu en roll i Tony Kushners hyllade föreställning ”Angels in America” på Dramaten.

Lägg till det Joel Zerpe som spelat i ”The Phantom of the Opera” på Cirkus med Peter Jöback, Isak Bendelin i en av huvudrollerna i ”Les Misérables” på Wermlands operan och Vilhelm Blomgren i ”Hair” på Göteborgsoperan.
– Vi är en bra plantskola, säger Sofia. Det är många som gått vidare ut på de stora scenerna.

Legally Blonde med Gotlands MusikalKompani lär bjuda på en fullfjädrad musikal. Svängig och med humor lockande till eftertänksamhet.
– De här unga artisterna har lärt sig att våga ge utryck för sin musikalitet och artisteri. Jag tror inte någon behöver gå besviken från föreställningen, säger Sofia Ahlin

Läs vidare

Så mycket Burgsvik går mot rekordsommar

Ett grymt husband och hemliga artister – där har ni det enkla med oerhört framgångsrika konceptet bakom succén ”Så Mycket Burgsvik”. – Vi gillar upplägget, överraskningsmomentet är bra. Och vi har medvetet försökt göra det folkligt och tillgängligt, säger Emanuel Norrby. Pensionat Grå Gåsens bakgård har blivit en vallfärdsplats för musikälskare som gillar kvalitetsmusik med ett överraskningsmoment.

Shakespeare som Shakespeare aldrig tidigare spelats

Sommargotland har lockat fram det bästa i en hel teaterensemble i Roma Klosterruin. Där spelas Shakespeares ”En Vintersaga” som Shakespeare aldrig tidigare spelats. – Jag tror många kommer säga ”jag har aldrig fattat Shakespeare förut, men det här fattade jag”. Hoppas de säger att det här är den bästa Shakespeare de sett, säger Olle Sarri.

Crimetime Gotland - Sveriges största deckarfestival

Gotland är en plats perfekt för bekymmersfri avkoppling bland sandstränder och raukar. Det kan också vara en plats för nagelbitande drama. Crimetime Gotland ger deckarälskarna högtidsstunder i augusti.

Musikal som belyser fördomar med humor

Från New York till Visby behöver det inte vara långt.
Med gotländska talangfulla musikalartister och Sofia Ahlin vid rodret tar Legally Blonde steget.
 Kärlek och fördomar gäller där så väl som här.

Mördar-Anders bjuder på skrattfest

Har det hänt på riktigt? Kanske inte. Men det kan ju vara sant ändå. Se till att du sitter stadigt när ridån går upp för den osannolika berättelsen om Mördar-Anders och hans vänner.

Närproducerad underhållning roar

Roland Olsson tycker om att roa – och att oroa en smula. Och att så ett frö. – När folk åker från Rondo ska de vara glada och nöjda och ha något att prata om på hemvägen. Helst något att fundera på dagen efter också, säger han.

Medverkande

60 unga aktörer från Gotlands MusikalKompani i samarbete med orkester från GotlandsMusiken förhöjd av teknik från Länsteatern på Gotland och PA-kompaniet.

Regissör: Sofia Ahlin.

Alice Jakobsson, Liv Sundblad och Elin Sedersten delar på huvudrollen som Elle Woods.