Sommargotland har lockat fram det bästa i en hel teaterensemble i Roma Klosterruin.
Där spelas Shakespeares ”En Vintersaga” som Shakespeare aldrig tidigare spelats.
– Jag tror många kommer säga ”jag har aldrig fattat Shakespeare förut, men det här fattade jag”. Hoppas de säger att det här är den bästa Shakespeare de sett, säger Olle Sarri, som bär pjäsens huvudroll Leontes, kung av Sicilien

Regissören Maria Åberg sade tidigt under repetitionerna:
– Det här är en fantastisk ensemble, ibland har man bara tur.
Tur eller känsla – ett bra gäng blev det.
De tar sig an William Shakespeare, en ganska avancerad pjäs, blankvers, svartsjuka, ånger, bot och fåfänga – tunga livskänslor som lätt kan färga en föreställning och en publikupplevelse.
Men ”En Vintersaga” är också komik och kärlek.

Premiären blev lyckad:
– Det gick väldigt bra. Det kändes som att vi var lugna och trygga. Och vi hade väldigt kul, det är inte alltid man har det i en premiär, säger Olle Sarri.
Stina Nordberg, Cleomenes i pjäsen, håller med:
– Så fort man sätter ordet premiär innan en föreställning blir det något speciellt…så jag var nog lite forcerad i början. Men ensemblen är så trygg så jag lugnade ner mig och vi hade väldig roligt.

Trygghet är bra och kul är roligt. Ensemblen är just trygg – och har precis så roligt det går att ha i en kreativ och fri miljö.
Det anade Olle Sarri när han fick frågan att vara med och såg vem som skulle bli hans spelkompisar.
– Det här är ett åtagande som sträcker sig över lång tid, så jag var väldigt mån om vilka som var tänkta att vara med, säger han. En stor anledning till att jag tackade ja var att Daniel Gustavsson är en av kungarna…men de intygade att alla var bra skådespelare och bra personer att jobba med.

Roma Klosterruin och den gotländska miljön är ytterligare en orsak till varför sammanhållningen blivit så bra.
Det har blivit som att vara på turné, men på ett och samma ställe, omgärdade av vatten – ovant för flera, men en bekant känsla för gotländska Stina Nordberg.
– Det är så otroligt fint att vi umgås även utanför scenen. Det började redan när vi repeterade i Stockholm och här har jag fått visa ön lite grann. Vi har varit och grillat och så. Det känns som att alla gärna umgås, säger hon.

– Jag har folk som kommer hit och hälsar på, vilket är jättehärligt. Två av dem kom från Los Angeles och var helt tagna och jätteglada för att vara här, säger Olle Sarri.
Stina Nordberg har besökt klosterruinen många gånger men slutar aldrig förundras över skönheten.
– Det är en otroligt vacker spelplats, det drar folk på ett härligt sätt. Man ska värna om teatern i Roma den är väldigt speciell, säger hon.

Olles relation till Gotland började då han jobbade med Ainbusk och en sommar bodde i ett hus intill Visby domkyrka. Där skrev de sitt material, repeterade för att ta sin show först till Chinateatern i Stockholm därefter vidare på turné med Riksteatern.
– Jag lärde känna många på Gotland då och sedan dess har jag varit här ofta. Jag tycker mycket om Gotland, det var delvis därför jag tackade jag till teatern.

Har du smultronställen?
– Restaurang Bolaget i Visby eftersom det är mina kompisar som driver det. Första stället Ainbusk tog mig till var Bakfickan, dit går jag också gärna. Den här sommaren kommer jag åka runt mycket mer och tror jag kommer ha lyxen att bli visad runt en del av Stina.
Vart kommer ni åka Stina?
– Till vårt lantställe i Barläst och till Ihrebaden…den solnedgången är helt magisk. Det finns så många vackra ställen. Vi kan åka till ett kalkbrott och bada. Och den vackraste platsen jag vet, vid Rövar Liljas grotta.
Golfaren Olle Sarri kommer garanterat ta en runda eller två på Visby GK:s bana vid Kronholmen i Västergarn.

Stina har sin barndom på Gotland, känslan för Gotland har förändrats när hon nu kommer tillbaka som vuxen tjej.
– Några gånger när jag kommit tillbaka har jag känt mig som besökare i min egen hemstad. Det var jobbigt eftersom det här är mitt paradis på jorden. Nu har jag nog kommit över det där och tagit tillbaka min hembygd, det går lättare när jag är här för ett projekt, som med Romateatern.

De har tagit olika vägar upp på teaterscenen. Stina Nordberg fick sin första skolning i Gotlands Musikalkompani, av 800 sökande kom hon som en av tolv in på teaterhögskolan i Malmö, därefter praktik på Göteborgs Stadsteater och teater i Halland.
Olle Sarri sökte teaterskolor men kom inte in – och valde delvis tv-vägen. Ni kanske känner honom från ”c/o Segemyhr”, 2010 nominerad till en guldbagge efter sin roll i dramat ”Apan”, lägg till teaterroller och ett antal filmroller.
– Jag ville in på Malmö, men de ville inte ha mig så jag jobbade i stället. Jag har jobbat med så himla mycket bra folk och lärt mig. Och jag har fått mycket av mamma och pappa.
– Att arbeta är en fantastisk skola. Skolan gav mig ord och en förståelse för det jag gör, jag nötte och grävde vilket var otroligt jobbigt ibland. Men det gav mig en metod, säger Stina.

Olla, vad lär du av Stina?
– Musikalisk har jag lärt mig mycket av henne…eller borde lärt mig. Jag tycker att vi jobbar lika timingmässigt och jag tycker att vi båda blandar allvar och komik på ett ganska enkelt sätt.
Vad lär du av Olle?
– Hans sätt att repetera. Han är mästerlig på att inte behöva nå resultat omedelbart. Jag inspireras mycket av hans lugn och mod att ta sig tid, han kan ta till sin kropp eller en dialekt och det känns så jädra äkta.

Vad vill ni att publiken ska känna när de lämnar ruinen?
– Jag hoppas de är genuint lyckliga. Av reaktionerna efter premiären var de jättekickade, säger Olle Sarri.
– Alla kan relatera till svartsjuka och när Olle blir mörkare och mörkare, galnare och galnare så sitter folk ändå och skrattar för de känner igen sig. Jag tror människor är glada när de går därifrån, kärleken är starkare än det mörka, säger Stina.

Läs vidare

Så mycket Burgsvik går mot rekordsommar

Ett grymt husband och hemliga artister – där har ni det enkla med oerhört framgångsrika konceptet bakom succén ”Så Mycket Burgsvik”. – Vi gillar upplägget, överraskningsmomentet är bra. Och vi har medvetet försökt göra det folkligt och tillgängligt, säger Emanuel Norrby. Pensionat Grå Gåsens bakgård har blivit en vallfärdsplats för musikälskare som gillar kvalitetsmusik med ett överraskningsmoment.

Shakespeare som Shakespeare aldrig tidigare spelats

Sommargotland har lockat fram det bästa i en hel teaterensemble i Roma Klosterruin. Där spelas Shakespeares ”En Vintersaga” som Shakespeare aldrig tidigare spelats. – Jag tror många kommer säga ”jag har aldrig fattat Shakespeare förut, men det här fattade jag”. Hoppas de säger att det här är den bästa Shakespeare de sett, säger Olle Sarri.

Crimetime Gotland - Sveriges största deckarfestival

Gotland är en plats perfekt för bekymmersfri avkoppling bland sandstränder och raukar. Det kan också vara en plats för nagelbitande drama. Crimetime Gotland ger deckarälskarna högtidsstunder i augusti.

Musikal som belyser fördomar med humor

Från New York till Visby behöver det inte vara långt.
Med gotländska talangfulla musikalartister och Sofia Ahlin vid rodret tar Legally Blonde steget.
 Kärlek och fördomar gäller där så väl som här.

Mördar-Anders bjuder på skrattfest

Har det hänt på riktigt? Kanske inte. Men det kan ju vara sant ändå. Se till att du sitter stadigt när ridån går upp för den osannolika berättelsen om Mördar-Anders och hans vänner.

Närproducerad underhållning roar

Roland Olsson tycker om att roa – och att oroa en smula. Och att så ett frö. – När folk åker från Rondo ska de vara glada och nöjda och ha något att prata om på hemvägen. Helst något att fundera på dagen efter också, säger han.

Olle Sarri om En Vintersaga:

– De som inte sett Shakespeare tidigare, även de som sett Shakespeare tidigare, kommer nog bli förvånade. Jag tror många kommer säga ”jag har aldrig fattat Shakespeare förut, men det här fattade jag”. Hoppas de säger att det här är den bästa Shakespeare de sett.

Skådespelare:

Olle Sarri – Leontes/gäst
Annika Olson – Paulina/Tiden/Herde
Stina Nordberg – Cleomenes
Frida Stavnes – Emilia/Perdita
Vilhelm Blomgren – Dion/Floritzel
Nicholas Olsson – Camilio
Daniel Gustafsson – Polixenes
Lim Sulocki – Amtigonus/Autolycos
Malin Arvidsson – Hermione
Hugo Sjöblom/Albin Karlsson – Mamilius