Årsrika – en utställning om äldre och åldrande

Årsrika – en utställning om äldre och åldrande, visas i Fornsalen 28/9 till 16/2 2020. I utställningen får vi möta 78- till 95-åringar med olika bakgrund och erfarenheter från skilda delar av Sverige. De berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och döden. Om sin relation till kroppen, ensamhet, naturen och vilka attityder de möter. 

Utställningar vill påverka och vidga den snäva bild av äldre som finns idag. I mediaflödet kommer människor med många levda år bakom sig sällan till tals annat än som gamla, förbrukade, harmlösa, fördettingar. Ofta ses de snarare vara till besvär än en tillgång. 

Många äldre lever bra liv och har en oändlig källa av erfarenheter och visdom som sällan används i vårt samhälle. Det är dags att göra upp med bilden av äldre och åldrande. Äldres kunskap och erfarenhet gör skillnad! 

I samband med utställningen kommer det ske en rad aktiviteter: Föreläsningar (i samverkan med Region Gotland, Biblioteken på Gotland, Gotlands Museum och Göteborgs Universitet), projekt med fokus på minne och sinne (Hälsofrämjande enheten och Gotlands Museum samverkar) samt skolprojekt. 

Utställningen är producerad av Annica Carlsson Bergdahl och fotografierna är tagna av Elisabeth Ohlson Wallin 

Invigning sker lör 28/9 kl. 12:30-13:30. Medverkar gör Annica Carlsson Bergdahl – utställningsproducent, Marianne Pipping Ekström – årsrik vinterbaderska, Gertrud Lyrung – välkänd guide, Tove Öberg – Region Gotland. 

Kl. 12:30 berättar Annica Carlsson Bergdahl om utställningen och samtalar därefter med Marianne Pipping Ekström och Gertrud Lyrung om livet som årsrik. Kl. 13:00 invigs utställningen formellt.