Gotland Chamber Music Festival 2019

21 – 26 juli arrangeras Gotland Chamber Music Festival. Det är 34:e året i rad som Staffan Scheja samlar delar av den musikaliska eliten till Gotland. Theodor Kallifatides, deltidsboende på Gotland, kommer att vara invigningstalare.

I år får vi lyssna till Elin Rombo, som senast gjort succé på Operan i Stockholm med sin tolkning av Hanna Glavari i Glada Änkan.

Gotlandssonen och basen Henning von Schulman uppträder på festivalen för första gången liksom mezzosopranen Francine Vis.

Daniel Lozakovich är en de unga musikerna vi får lyssna till. Vid 15 års ålder signerade han kontrakt med Deutsche Grammophon om ett långsiktigt samarbete.

Klarinettisten Magnus Holmander, violinisten Victoria Stjerna och cellisten Kristina Winiarski har alla tre vunnit Kammarmusikförbundets tävling Ung och Lovande.

Jazzmusikern Magnus Lindgren gästar festivalen för första gången. Han uruppförde tre egna stycken på Nobelbanketten 2003. 2016 var han tillbaka där då tillsammans med klarinettisten Martin Fröst.

Mitt i festivalveckan arrangeras en jazzkväll. Nyblivna gotlänningarna Svante och Katarina Henryson spelar tillsammans med pianisten Joel Lyssarides och hans trio med Rasmus Svensson-Blixt på trummor och Niklas Fernqvist på bas.