Medeltidsveckan på museet

Kom till Gotlands Museum på medeltidsveckan! I år presenterar museet en fantastisk uppställning av föreläsare – kanske den bästa någonsin!

Kända namn
Dick Harrison, en storfavorit bland medeltidsälskare, ger i år tre föreläsningar under veckans första dagar: Svenska bondeuppror, rosornas krig och kättare – medeltidens religiösa avvikare och extremister.

Stefan Högberg kommer att ta sig an två kvinnliga ikoner: Sikelgaita av Salerno och Jeanne d’Arc. Jagade Sikelgaita deserterade soldater med spjut? Ledde Jeanne d’Arc verkligen Frankrikes trupper? Kom och stilla nyfikenheten!

Octavia Randolph föreläser på engelska om skillnader i stridsteknik mellan Anglo-Saxiska krigare och våra nordiska vikingar.

Mat och dryck
Vill du veta mer om ölbryggning i det medeltida Sverige? Hur ölet påverkades av Hansans makt och humlens historia? Eller kanske lockar medeltida örtbruk inom medicin, magi och religion? Jens Heimdahl berättar.

Textil
I folkvisor och sagor talas om högättade damer som broderade med silke och guldtråd. Hur, var och vem broderade de konstverk vi idag ser i kyrkor och på slott? Maria Gustavsdotter Ahlsten föreläser om detta samt Överhogdalstapeten.

Vi får också veta hur man spinner på medeltida vis med slända och fiberfäste. Textilvetare Viktoria Holmqvist förklarar och beskriver också hur ullberedning gick till på 1300-talet.

I Packhuset, Fornsalen, finns möjlighet att beskåda en medeltida vävstol i arbete. Tis, ons, tor kl 13-16sitter Martin Eriksson, Åsa Martinsson med vänner och väver i entrådigt yllegarn, på vävstolen som de har byggt utifrån 1300-talsbilder.

Frillofokus
Pia Gadd håller två föreläsningar med fokus på frilloskap. En okänd kvinnohistoria, en uråldrig maktrelation. Frillornas liv, betydelse, sociala ställning och politiska möjligheter beskrivs.

Loke, säckpipor och livet i borgen
Katarina Harrison Lindbergh föreläser om busen, trollet, halvguden, skämtaren och förgöraren Loke. Vad vet vi om honom egentligen? Anders Norudde från Hedningarna berättar om arbetet med att bevara gamla säckpipor och att bygga kopior av dessa. Lite musik kan vi också vänta oss. Martin Rundkvist kommer att beskriva livet innanför murarna i medeltida Östergötländska borgar.

Vilket utbud! Hur ska en hinna? Lika bra att slå upp tält på museets innergård. 😊

Läs mer om programmet: https://www.gotlandsmuseum.se/medeltidsveckan-2019/