Utställning – Shaper av Lea Wächter

En turkos korsett – en omedelbar påminnelse om hur kvinnor förändrar sin kropp för att få den rätta, accepterade formen. Det är en målning av Lea Wächter, årets Westfalenstipendiat.

Hon är på Gotland för att måla. Genom ett utbyte mellan Region Gotland och Landschaftsverband Westfalen Lippe i Tyskland får en konstnär varje år tillfälle att resa hit. I september i år bor och skapar därför Lea Wächter här.

Resultatet kommer sedan att visas i utställningen Shaper på Fornsalen perioden 27/9 – 3/11. Utställningen adresserar föreställningar kring normer rörande kön och genus utifrån olika perspektiv.

– Jag är intresserad av våra sociala koder. Hur vi lever ihop, våra könsspecifika beteenden. Hur vi är för att bli accepterade av andra

Några mindre verk har Lea tagit med sig från Tyskland, men det mesta kommer att produceras under vistelsen på Gotland.

Lea, född 1995 i Bielefeld, studerar sedan 2015 fri konst på Konstakademin i Münster och har aldrig varit på Gotland förut.

-Det är varmare än jag hade trott, varmare än hemma i Tyskland. Jag har för varma kläder med mig!

Årets Westfalenstipendiat 2019 Lea Wächter presenterar sina målningar efter en månads vistelse på Gotland. Utställningen berör våra sociala koder, hur vi lever ihop och beter oss i könsspecifika mönster.

Fakta

Datum: 27 september 2019
Tid: 15:00-17:00
Plats: Visby, Fornsalen
Pris: fri entré

Övrigt:Utställningen invigs kl 15:15. Elfrida Nilsdotter Ahlby, konstnär och Gotlands Westfalenstipendiat i Tyskland 2018, ger en presentation av sin vistelse kl 15:30.