Antikvariat Drotten – En hållbar kulturgärning

Drotten på S:t Hansgatan är Visby innerstads enda antikvariat. Göran Waltå och Joakim Mattsson, som driver verksamheten, ser den som en kulturgärning och en viktig del i det litterära kretsloppet. 

Strindbergbysten på skrivbordet spänner ögonen i besökaren som kliver över tröskeln.

– Drott betyder hövding, så jag valde Strindberg som vår husgud och logga i egenskap av den svenska litteraturens drott, säger Göran Waltå, som slagit sig ned bakom disken vid hyllan med titeln ”Old rare books”.

Ett glastak bestrött med guldstjärnor, en kakelugn och en stor amerikansk kassaapparat från sekelskiftet 1900 bidrar till den närmast mytiska atmosfären. På det schackrutiga golvet står papperskassarna på rad, med innehåll som väntar på att ta plats i någon av hyllorna, där böckerna i tusental är staplade på längden och tvären. Här och var finns olika litterära citat uppsatta på hyllorna, i en ständigt pågående dialog genom tid och rum. 

I en av skinnfåtöljerna sitter medarbetaren Joakim Mattsson. Här slog han sig även ned en dag för ett antal år sedan och trivdes så bra att han stannade kvar. På den tiden läste han universitets föremålsantikvariska program, där en av föreläsarna var Göran Waltå, som före pensionen arbetade som lektor.

– Han kom ofta hit och frågade mig om verksamheten och om olika böcker. Till slut var jag tvungen att anställa honom, hans intresse var så genuint, säger Göran och ler. 

Det var Bo Sundberg som runt 1990 grundade Antikvariat Drotten, som då huserade i en annan lokal och fick sitt namn efter kyrkoruinen intill. 2001 tog Göran Waltå över verksamheten och hösten 2014 flyttade antikvariatet till större lokaler hundra meter söderut på S:t Hansgatan. Sommartid har de öppet alla dagar i veckan medan öppettiderna är begränsade till enbart fredagar och lördagar under vinterhalvåret. En tredjedel av försäljningen sker i butiken, medan två tredjedelar säljs på nätet genom Bokbörsen.

– Boken lever, i allra högsta grad. I somras hade vi besöksrekord här, säger Joakim Mattsson och tillägger:

– Vi är en del av det litterära kretsloppet, då vår insats gör att böcker fortsätter att cirkulera. Om vi inte funnits hade de sannolikt gått raka vägen ner i en container. På så vis är det både en kulturgärning och en del i en hållbar utveckling. 

Text: Maria Molin
Foto: Tommy Söderlund