Framtidens författare finns i Fårösund

För femton år sedan startade musikern, prosa- och manusförfattaren Ludvig Drakenfjord Skrivarlinjen på Gotlands folkhögskola. I Fårösund får deltagarna under ett år bekanta sig med alla skönlitterära genrer och möta yrkesverksamma författare från hela landet i en kreativ miljö intill havet.

Från Boston till Visby – författaren Octavia Randolph har hittat hem

Den amerikanska författaren Octavia Randolph flyttade med sin man och sin katt från Boston till Visby. Här fortsätter hon att skriva på sin romanserie omgiven av miljöer där delar av böckerna utspelar sig – under vikingatiden.

Porträtt av människornas Gotland

Tommy Söderlund gräver där han står. I sina bilder skildrar han människor i sin närmiljö på Gotland. Han har arbetat som dokumentärfotograf i 40 år, främst inom tidning och bokproduktion.

Gotlands Fiskerimuseum i Kovik

I Gotlands fiskerimuseum får man ta del av det gamla fisket som skedde med öppna båtar från fiskelägen utan skyddad hamn. Båtarna var ett bygdehantverk.

Sol, vind och doft av tjära

Under sommarens måndagskvällar brukar det vimla av små segel utanför Västergarns hamn. Det är Föreningen Träibatn som är ute och seglar gotlandssnipor.

Dan Leonette – Gotlands Rakumästare

I Kräklingbo hittar man det gamla mejeriet med texten Leonettes Keramik på fasaden. Här arbetar Dan och Kerstin sedan flera år med raku.

Kämpgravar och rösen

I det gotländska kulturlandskapet ses ofta stenformationer som rösen, stensträngar, murar och bildstenar. Dessa spår ses ofta i anslutning till ängen.

Kliv upp i tornen i Visby ringmur

Det är en upplevelse att få komma upp och tänka sig in att vara en medeltida borgare, soldat eller kanske fånge i någon av ringmurens torn.

Hur smälter du in i det gotländska kulturarvet?

Ska du på visit på södra Gotland? Då kan Ing-Marie Tellström hjälpa dig att göra rätt. De har producerat en rad YouTube-klipp som hjälper dig göra rätt.

Upptäck konsten i Visby innerstad

I Visby innerstad samsas officiella monument och skulpturer med gatukonst – men det gäller att ha ögonen med sig.

Konst för vanligt folk

Tänker du att konst är konstigt? Associerar du till obegripliga installationer i öde konsthallar? Tänk om – på Gotland finns plats för mer än så.

En pärla i Hellvi

I Hellvi Kännungs finns vad man kallar för ett projektrum. I en ombyggd lada genomför galleriet idéer som inte rymts inom ramen inom den ordinarie verksamheten.