Kulturen på Gotland

Kultur på Gotland är ett änge i Fide, en klunk gotlandsdricke i en tremänning i skvalpet utanför Östergarn, en konstnär som lyfter blicken mot det gotländska ljuset.

De stora institutionerna drar självklart blickarna till sig och lockar uppmärksamhet långt utanför ön. Länsteatern med personligt anslag och aktuella akter, men även med sverigeunika uppsättningar som Mördar-Anders och hans vänner.
Gotlandsmusiken som med sin Konsertserie lyckas vara både breda och smala men aldrig ointressanta.

Kulturlivet på Gotland är Konstmuseet, Körsbärsgården, Gotlands Museum, Skulpturfabriken, Bergmancentret, Roma Kungsgård, Visby innerstad, Bungemuseet, bryggarkultur i en flaska och öbakat snus i en dosa. Det är nutid och dåtid, bildstenar och Smaklösa, konstnärskap, lammskinn och kreativitet. Somliga påstår att Gotland har landets högsta kulturproduktion per capita och så må det vara, kulturkonsumtionen är definitivt hög.

För de som gillar aktiv kultur är ett besök på gutarnas olympiad Stångaspelen ett måste. Vill man ha kyrklig kultur finns 92 att välja på – alla med sitt unika utryck och sina egna historier att berätta. När du ändå är på väg, passa på att titta införbi någon av de många konsthantverkarna som finns runt om på Gotland.

Kultur på Gotland är ett fiskeläge i motljus, en bris genom Kärleksporten, en teateruppsättning i en bygdegård.

© Copyright - Kulturens Ö