Bergmancenter – Epicentrum i Bergmanland

”Egentligen vet jag inte vad som hände. Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag hade funnit mitt landskap, mitt verkliga hem. Vill man vara lustig kan man tala om kärlek vid första ögonblicket”. Så beskriver Ingmar Bergman sitt första möte med Fårö i självbiografin Laterna Magica.

Orden pryder väggen på Bergmancenter i Fårö gamla skola och fungerar som ingång både till regissören Bergman och landskapet Fårö. För de två är sen den där dagen i april 1960, då Ingmar Bergman för första gången satte sin fot på Fårö, intimt förknippade med varandra. Runt det har Bergmancenter vuxit upp. En plats där Bergman får ta plats både som den Fårögubbe han ville vara och som regissör och filmälskare.

Varje år besöker människor från hela Sverige, världen och Gotland Bergmancenter för att få en djupare förståelse av och mer kunskap om regissören, författaren och människan Ingmar Bergman. Bergmancenter är inte bara ett muséum det är och ska vara en mötesplats där Ingmar Bergmans liv och hans kärlek till film står i centrum. Bergman själv tittade på enorma mängder film och TV-serier – alla möjliga sorters rörliga bilder – från Tarkovskij till Mupparna. I hans värld fanns det något att hämta och förstå i all sorts film. Den känslan ska genomsyra både utställningarna, filmvisningarna, föreläsningarna och skaparverkstan på Bergmancenter.

2018 var året då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år och från Fårö ut i världen gick ett nät av hyllningar i det största firandet av en enskild konstnär som någonsin ägt rum. Under hashtagen #Bergman100 fylldes sociala medier av rapporter från hela Världen. Från filmfestivalen i Cannes där dämonregissören hyllades, från London där British Film Institute höll visningar av Bergmans verk, från Chile, Japan, Brasilien, Grekland.

På Bergmancenter blev det året då vi gläntade på dörrarna till regissörens hem vid Hammars på Fårö, som annars är stängt för allmänheten. Genom VR-teknik ges våra besökare möjlighet att slå sig ner i en fåtölj och kliva in där Bergman hade sitt hem de sista 40 åren av sitt liv. De kan granska hyllan med filmer, stanna till framför den öppna spisen med utsikt ner mot havet och verkligen få känna atmosfären som Bergman skapade sina verk i.

Förhoppningen är att hundraårsfirandet utgjorde startskottet för ett växande intresse för regissören, författaren, filmälskaren och Fåröbon Bergman och att Bergmancenter får utgöra epicentrum för alla Bergmanälskare världen över. 

 Cristina Jardim-Ribeiro
Verksamhetsledare, Bergmancenter

Bild: Ingmar Bergman, Fårö. Fotograf: Leif Engberg