Framtidens författare finns i Fårösund

För femton år sedan startade musikern, prosa- och manusförfattaren Ludvig Drakenfjord Skrivarlinjen på Gotlands folkhögskola. I Fårösund får deltagarna under ett år bekanta sig med alla skönlitterära genrer och möta yrkesverksamma författare från hela landet i en kreativ miljö intill havet.

Redan som 20-årig kursdeltagare på Nordens folkhögskola på en annan ö, Biskops Arnö i Mälaren, hade han en dröm om att en dag starta en egen skrivarutbildning. 2007 grundade Ludvig Drakenfjord Skrivarlinjen på Gotlands folkhögskola, där han sedan dess varit lärare och linjeledare. – Jag är även musiker och mitt intresse för text började med låtskrivande. Jag har en bred bakgrund inom lyrik, prosa och dramatik och har bland annat skrivit pjäser för Stadsteatern i Stockholm, berättar han.

På Skrivarlinjen får man lära sig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Deltagarna får prova sig fram och experimentera med målet att utveckla sitt skrivande, hitta sitt eget språk och sin egen stil. Under vårterminen arbetar klassen fram en antologi med egna texter, där alla är med och utformar bokens innehåll och layout. Skrivarlinjen har en uppläsningsverkstad, där deltagarna får öva sig i att agera på scen och testa olika uppläsningstekniker. De ansvarar själva för att anordna uppläsningar på skolan och andra platser på ön.

Gotlands folkhögskola erbjuder även sommarkurser i kreativt skrivande och det finns också möjlighet att läsa ett projektår efter att ha gått Skrivarlinjen eller en likvärdig utbildning, som man söker till med en projektidé. – Då får du arbeta med ett manus under ett år med handledning av lärare. Projektåret har bara funnits i två år nu och där har vi sex platser, medan vi har fjorton på Skrivarlinjen, upplyser linjeledaren.

Sedan några år tillbaka arbetar även författaren Staffan Cederborg som lärare på Skrivarlinjen. Andra yrkesverksamma författare kommer resande från olika delar av landet och gästföreläser under en dag eller en hel vecka. – Dessa författarbesök är Gotlands skrivarlinjes största styrka. Under läsåret får deltagarna träffa upp emot femton romanförfattare, dramatiker och poeter, säger Ludvig Drakenfjord.

Text: Maria Molin
Foto: Pressbilder/Skrivarlinjen, Gotlands folkhögskola