Från Boston till Visby – författaren Octavia Randolph har hittat hem

Den amerikanska författaren Octavia Randolph flyttade med sin man och sin katt från Boston till Visby. Här fortsätter hon att skriva på sin romanserie omgiven av miljöer där delar av böckerna utspelar sig – under vikingatiden.

– Det finns så mycket att lära sig av historien. Jag skriver om vår historia för att förstå min samtid, säger Octavia Randolph.

Hon står under den majestätiska blodboken, klädd i karaktären Lady Modwynns färgstarka saxiska ylledräkt från romanserien som utspelar sig på vikingatiden. Det är januari och bitande vindar sveper in från havet då hon byter om till tunna läderskor inför fotograferingen. Botaniska trädgården betyder mycket för henne, en plats dit hon styr sina steg tidigt varje morgon. Med sig har hon en liten diktafon, så hon kan tala in sina idéer medan hon går. När hon kommer hem till huset på Klinten går hon upp till sin arbetsplats på övervåningen och transkriberar inspelningen, som en ingång till dagens skrivande. – Att ströva omkring i Botan är en stor del av min kreativa process, säger hon.

För tio år sedan startade hon eget förlag döpt efter sin katt, Pyewacket Press, och gav ut sina första tre volymer i bokserien The Circle of Ceridwen Saga. Sedan några år tillbaka finns romanerna även som ljudböcker. – Nu skriver jag på den nionde delen. Så länge det finns en efterfrågan hos mina läsare kommer jag att fortsätta skriva på den här berättelsen.

Gotland var en av etapperna i en gedigen researchresa runt hela Skandinavien, då Octavia Randolph kom till ön första gången i september 1999. Det dröjde flera år innan hon återvände för att göra ytterligare research. Vid den tidpunkten hade hon skrivit den tredje boken i serien, då huvudpersonerna Ceridwen och hennes danske make Sidroc anländer till Gotland och bosätter sig här. På Fårö besökte hon Bergmancenter och fick veta att det fanns ett konstnärsresidens i Ingmar Bergmans forna hem. Under vistelsen på Bergmangårdarna i maj 2016 insåg Octavia att hon ville bosätta sig på Gotland. Två år senare hittade hon och hennes man sitt drömhus i Visby och bestämde sig för att ta steget och flytta över Atlanten. – Jag skulle gärna låta översatta böckerna till svenska, men har ännu inte hittat ett förlag att samarbeta med, säger Octavia Randolph.

Text: Maria Molin
Foto: Tommy Söderlund