Konst för vanligt folk

Tänker du att konst är konstigt? Associerar du till obegripliga installationer och målningar i öde konsthallar? Tänk om – på Gotland finns plats för mer än så.

Folkliga evenemang

Gotland bjuder på en del konstevenemang som blivit folkliga på det sättet att människor, som annars inte tillhör den vana konstpubliken, besöker dessa utställningar. Konstrundan ”Öppna ateljéer” som brukar äger rum över himmelfärdshelgen tillhör dessa evenemang. Precis som namnet antyder öppnar ett myller av gallerier för säsongen och bjuder till härliga utflykter.

Även Gotlands vårsalong som återkommande kan ses på Korsbygården i Lärbro under påskdagarna är en konstfest med flera hundra besökare. Kanske är det blandningen av utställande konstnärer, från amatör till yrkesverksam, som utgör tjusningen i evenemangen.

Öppna Ateljéer

Precis som mycket annat har tyvärr dessa evenemang påverkats av pandemin och somliga ställdes in under 2020. År 2021 har däremot startat starkt med Öppna ateljéer, där arrangörerna var mycket noga med smittskyddsregler och tydliga anvisningar. De visade att det går att göra smittsäkra kulturevenemang med ganska enkla medel.

Konst åt alla!

I oktober bjuder Gotland på ett till evenemang som har potential att kunna attrahera många: Konst åt alla! Det är ett projekt som förflyttar sig över hela landet och bjuder in yrkesverksamma konstnärer till medlemsföreningarnas lokaler. Konst åt alla kommer att äga rum på Korsbygården och kommer att bli till ett arrangemang med lokala konstnärer. Det blir utställning, föreläsningar och pedagogisk verksamhet. Huvudarrangören Bygdegårdarnas Riksförbund och samarbetsparterna Studieförbundet Vuxenskolan och Konstkonsulenten kommer tillsammans att erbjuda en del kringarrangemang.