Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark

En större konsthall har glidit upp mot Storsudrets havshorisont. Utan att vi egentligen förstått hur det gått till. Och nu ligger skeppet för ankar där… En vit skapelse som utan att förhäva sig lyckas flyta på heden, foga in sig i gotländsk byggnadstradition och mäta sig med världen utanför. (Ingela Lind)

Körsbärsgården brukar kallas “Gotlands Louisiana” och ligger på öns sydspets med havet synligt i syd och ost. Här är tio utställningar om året på en 750 kvadratmeter utställningsyta och en stor skulpturpark med svenska och internationella samtidskonstnärer.

Om sommaren är föreläsningar, musik, dans, teater, poesiaftnar och performances. Barnens konstskola, tio sommarkurser för små och stora barn, pågår hela sommaren med pedagog och utställande konstnärer och kretsar kring kreativitet och hållbarhet.

Södra ön har alltsedan fyrtiotalet varit hemvist för målare och skulptörer. Körsbärsgården, med sin grundare Signe Enström, var redan då en viktig samlingsplats med visningsträdgård och servering.

Den mest välskötta, kunskapsgivande trädgård jag sett med intressanta doftande blommor och blader, med en oöverträffad fond av fri obruten horisont där himmel och hav stöter ihop, skrev en gång konstnären Tyra Lundgren.

Trädgården är fortfarande platsens hjärta. Den är indelad i kryddträdgård, perennträdgård med bland annat växter för växtfärgning, rosarium med fyrtiotalet rosor och en storslagen grönsaks- och fruktträdgård, som är basen i serveringens kök.

Körsbärsgården är en mötesplats för konst, arkitektur och litteratur men också en plats som visar hur social och miljömässig hållbarhet är ömsesidigt understödjande, att kreativitet och fantasi kan visa vägen att leva klimatsmart i samklang med naturen.

Något av trivsamt osofistikerat 60-tal vilar över alltsammans, stilblandningen, öppenheten, det familjära och att man får ta på allting, avslutar Ingela Lind.

Körsbärsgården har blivit en träffpunkt. För konstintresserade, trädgårdsälskare, matglada och barnfamiljer. Alla är välkomna. Och de flesta som kommer hit, parkerar sig i timmar!