Kulturen på Gotland

Kultur på Gotland är dans på klapperstenar, ett änge i Fide, en klunk gotlandsdricke i en tremänning utanför Östergarn, revy med skrattfest i Klintehamn, en konstnärs blick mot det gotländska ljuset på Fårö, ett gig på en krog vid Stora Torget, en teaterfars på bygdegården i Halla, konstglas som lyser upp Norrlanda, ett gammalt smalspårigt ånglok i Dalhem, eldshow i Nordergravar.

 Och det låter och syns året om! Våra stora kulturinstitutionerna drar självklart blickarna till sig med en Länsteater med personligt anslag och alltid aktuella uppsättningar, ett Gotlandsmusiken som med sina 300 konserter om året lyckas vara både breda och smala men aldrig ointressanta och Gotlands Museum som är landets i särklass mest besökta länsmuseum.

 Kulturlivet på Gotland är också Konstmuseet och gallerierna, Körsbärsgården i Sundre, Skulpturfabriken i Boge, Bergmancentret på Fårö, Världskulturarvet Visby Hansestad, Bungemuseet, ett nedlagt sockerbruk som levererar whisky på flaska och öbakat snus i dosa, filminspelning i gränder och på hedar. Det är nutid och dåtid, bildstenar och Smaklösa, konstnärskap, hårdrock, hembygd, lammskinn, design och kreativitet. Gotland har förmodligen landets högsta kulturproduktion per capita och enligt statistiken den tredje högsta tillväxten i landet inom de kreativa näringarna!

 Kultur på Gotland är ett fiskeläge i motljus, en bris genom Kärleksporten och konstverk efter Kärleksstigen, körsång som ekar mot medeltida kyrkvalv i Lau, bröllopsmusik i en kyrkoruin i Bara, en snurrande drejskiva i Stenkyrka.

 “Vad gör ni på Gotland på vintern?” Om du bara visste….

Foto: Anna Ericsson