Lets put the KUL back in KULTUR

Ett mer ”värdeladdat” och bespottat ord kan nog vara svårt att hitta. För kultur är för många något tråkigt. Om vi utgår från att detta är sant, när blir den då tråkig?

Det är kanske inget ord som alla förknippar med galej. Utan kanske snarare med det förflutna. Något som följer oss vart vi än går, men som vi aldrig lägger någon vikt vid. Men vare sig vi vill eller inte så utövar vi denna kultur dagligen.
Det sägs att vi har en stark kultur på Gotland för att vi är så isolerade från fastlandet.
Men varför är det då så svårt att locka till kulturarrangemang. Är vi rädda för något?
Ja, för tänk om det blir tråkigt.

Ja, men tänk om det inte blir tråkigt. Chansen är ju stor är att vi kommer hem med en upplevelse vi inte hade räknat med.
Och vad är det då som är så tråkigt med kultur? (Om vi nu utgår från hypotesen att kultur är något tråkigt)?
Om vi istället för kultur nämner gotlandsdricke (dricke eller dricku. Här kan läsaren välja sin ”rätta” stavning själv. Förf. anm.), fagning, revy, varpa, traktorplöjning och att spela pärk. Ja, då ser ni, då händer något.

Jo, men sånt är ju kul.
Så kultur kan alltså bli kul?

Bryter vi ner ordet så kan vi se det som en ”kul tur”. (Medveten särskrivning, Förf. anm.) Vi lever på en fantastisk ö som har en särpräglad kultur, men också en fantastisk ö om vi ser till det rika kulturliv som finns här. Vi är vad vi gör och kultur kräver bara en sak, en utövare som sätter den i svängning. Den enda kultur som är tråkig är den som inte utövas. Och vi ska vara oerhört stolta över det kulturliv som utövas här.

Vi kan talrikt stoltsera med starka kreatörer, kanske för att ön ger utrymme för det. Här finns författare, körer, konstnärer, ideela föreningar, lantbruksmuseer, hembygdsmuseer, kulturskatter, dansutövare, filmskapare, skådespelare och listan kan självklart göras hur lång som helst. MEN om vi inte utövar den eller besöker de kulturevenemang som anordnas så är det som det fallande trädet i skogen: det har inte skett om ingen varit där och sett det.

Jag vet personligen hur svårt det kan vara att ta sig till den där föreställningen bara för att det inte passar in i min vardag just då, men väl där så är jag både stolt och glad att jag tog mig tid, tid att bära kulturen framåt.

Och visst, allt passar inte alla. Men varför inte överraska dig själv och gå på den där traktorplöjningen fast du mest gillar att knyppla. För kultur är inte bara evenemanget utan kanske något ännu viktigare; mötet mellan människor, och när vi väl är där blir vi en del av det vi kallar kulturlivet.

Och nej, det kan inte på något sätt finnas något tråkigt med det.

Jakob Ringbom
Författare

Bild: veterantraktorplöjning. Fotograf: Björn Ahlsén