Musikalkompaniet gör världen till en bättre plats med musikal!

Gotlands Musikalkompani är inte bara en skola för unga inom musikalyrket utan ett sammanhang för unga att få vara sig själva.

Det är påsklov och vi har sytt scenkläder, byggt scenografi och repeterat hela dagarna i en vecka. Jag står i mörkret bakom ridån och memorerar replikerna en sista gång. Magen är full av fjärilar när strålkastarna sakta lyser upp scenen och GotlandsMusiken börjar spela en ouvertyr med alla blåsinstrument i full kraft. Jag är 21 år och Gotlands Musikalkompani har premiär inför fullsatt salong. ,

Men min historia med kompaniet börjar egentligen inte där. Sofia Ahlin var min första teaterlärare. Jag var 9 år och hon var 17 när hon startade och helt själv drev Göteborgs Musikalkompani. Jag fick då en barnroll i Sweeney Todd och 17-åriga Sofia Ahlin ändrade egentligen egenhändigt riktning på hela mitt liv. Efter det var scenkonst det enda jag drömde om!

Sofia Ahlin har numera en magisterexamen inom regi -och dramatik. Hon är även utbildad i traumabehandling, och har mångårig erfarenhet som teaterlärare och teaterpedagog.

Kompaniet på Gotland har under åren satt upp musikaler som West Side Story, Spelman på taket, Hemlighetsfulla trädgården, Cabaret, Legally Blond och Sound of Music. Tillsammans med med musikläraren Per Hallgren repeterar de nu in en av sina största musikalsatsningar någonsin: Den osynliga tråden.

Den osynliga tråden är en nyskriven helaftonsmusikal som bygger på gotländska ungas erfarenhet av sexuella övergrepp på nätet. Sofia har skrivit manus, sångtexter och musik. Ett flertal gotländska artister har också bidragit till musiken. I samarbete med GotlandsMusiken, PA kompaniet, Länsteatern och Wisby Strand har den världspremiär 2022.

Engagemanget är detsamma. Kompaniet är fortfarande en skola och ett sammanhang för unga att genom hårt jobb få prova på att utvecklas konstnärligt. För många unga är kompaniet också en plats där man kan få vara sig själv. En HBTQ-vänlig plats där alla oavsett identitet är välkomna. En ambition att genom musikal göra världen till en lite bättre plats. Det är nästan omöjligt att räkna upp alla generationer av scenkonstnärer som fostrats av kompaniet och gått vidare och högskoleutbildat sig inom dans, teater eller musik. Men för att nämna några: Vilhelm Blomgren, Malin Karlsson, Joel Zerpe, Olof Lindqvist, Stina Nordberg, Ingrid Zerpe, Liv Sundblad, Hampus Hallberg, Isabella Sjööns, Josef Karnebäck, Hilda Levin, Razmus Nyström, Isak Bendelin, Iris Ekelöf, Fredrik Vahlgren, Frida Hoas, Fredrik Lusth, Madeleine Marguart och mig själv undertecknad.

Vilken skola, vilken start på livet! Och tänk vilken tillgång för Gotland.

Annika Wassén, Regional Scenkonstkonsulent

Foto: Håkan Lyttkens