Sandkvie Studio – ett kreativt nav mitt ute i Östersjön

Sandkvie studio är en musikstudio i Visby hamn där många musiker har sitt kreativa hem. På Holmen i Visby hamn ligger ett gammalt grått magasin. Utomhus slår det mörka havsvattnet mot stenen i den gotländska höststormen men när man kommer innanför dörrarna på Sandkvie är det långt ifrån kargt och kallt. Man möts av värme, färger, tyger, gamla möbler, ljusslingor, musikinstrument och teknisk utrustning vart man än vänder sitt huvud. Som ett museum av antikvarier och musikhistoria.

Ett stycke gotländsk kulturhistoria

Och Sandkvie Studio är verkligen ett stycke gotländsk kulturhistoria. Studion grundades 1967 och här har alltifrån megastjärnor till lokala musikgrupper spelat in sin musik. Men Micke Lyander, musikproducent och ägare av den unika inspelningsstudion, har skapat något mycket större än en legendarisk musikstudio.

Ett kreativt nav

Musikproduktion är bara en bråkdel av det sammanhang Sandkvie utgör för de musiker som har hittat sitt hem på Sandkvie. Han har även skapat ett kreativt nav för talangfulla musiker mitt ute i Östersjön. Här repar man sina låtar, möts över en fika, skriver ny musik och hittar andra inspirerande musikskapare ifrån hela världen att samskriva med. Vad betyder Sandkvie till exempel för den gotländska musikartisten Lee Gotvik?

Varje gång jag kommer dit känns det som att komma hem. Färgerna, atmosfären. Allt är inspirerande. Själen är hemma och som mest kreativ i dem rummen.

Förutom Lee Gotvik har otaligt många artister kommit och gått igenom Sandkvie studio genom åren. Ane Brun har nyttjat studion liksom Seinabo Sey, mångårige samarbetspartnern Tomas Ledin, stenhårda The Refused, Avicii-rösten Sandro Cavazza, gotländska Marie Nilsson Lind och förstås gotlandsförknippade Pugh Rogefeldt.

Foto: Micke Lyander