Upptäck Gotland genom Gotlands Museum!

Utställningen Upptäck Gotland

I Fornsalen på Strandgatan 14 i Visby finns förutom bildstenar, silverskatter och lekutställningen Skepp & Skoj även basutställningen Upptäck Gotland. Där lyfts 101 platser fram som är värda att besöka – platser som har det där lilla extra och som man som besökare, och som gotlänning, bör ha med på sin att-göra-lista när man reser runt på ön. De utvalda platserna ger en djupare förståelse för öns natur och kulturhistoria.

Gotland bjuder på en fascinerande och inte sällan unik natur och kulturhistoria. Utanför världsarvsstaden Visbys murar finns en skatt som ibland glöms bort. Platser, berättelser och upplevelser som ger kunskap, väcker tankar, njutning och förundran.

https://www.gotlandsmuseum.se/upptack-gotland/

 

Via böcker

I Fornsalens museibutik kan du köpa böckerna Upptäck Gotland, som är knuten till utställningen med samma namn. Där finns också ”lillasystern” Upptäck Visby i händigt fickformat. Det ger dig som gillar analoga medier något att hålla i. Sedan kan du guida dig själv i Visby och på Gotland!

 

Via gotlandsmuseum.se

Guidas till ruinerna i Visby via Gotlands Museums webbsida! De ruiner som museet ansvarar för skötseln av är Drotten, S:t Hans och S:t Per, S:t Göran, S:ta Karin och S:t Lars.

De vackra ruinerna i Visby finns kvar som minnen av den rika medeltiden på Gotland. Varje ruin är unik – de är byggda i olika byggstilar. Atmosfären i dem är magisk! Man kan nästan känna trampet av alla fötter som nött markstenarna och höra ljudet ifrån mässorna.

https://www.gotlandsmuseum.se/visby-ruiner/

 

Du kan också guidas till över 20 andra sevärdheter som Föreningen Gotlands Fornvänner äger och förvaltar. Visste du till exempel att Hoburgsgubben och Torsburgen hör till oss? På Gotlands Museums webbsida får du utflykttips. Packa picnic-korgen och åk! Det är fritt att besöka dessa när som helst – en kultur- och naturskatt som kan komma alla till del. Vid sevärdheterna finns informationsskyltar för dig som vill veta mer.

https://www.gotlandsmuseum.se/ovriga-sevardheter/