Upptäck konsten i Visby innerstad

I Visby innerstad samsas officiella monument och skulpturer med gatukonst – men det gäller att ha ögonen med sig.

Region Gotland har en gedigen konstsamling på ca 5500 verk. En del av dessa är utomhuskonst och finns i Visby innerstad. Den som letar hittar monument och skulpturer från sent 1800-tal fram till idag – och mer än så: Även i ett världskulturarv som Visby hittar man gatukonst, små pärlor som har kommit till mer eller mindre officiellt.

Space Invaders

I Visby finns till exempel två exemplar av Space invaders av gatukonstnären Invader, som har lämnat sina spår i närmare 80 städer jorden runt. I norden är det bara Halmstad som förutom Visby är ”invaderad” av dessa små mosaiker.

Ett annat verk av en känd gatukonstnär är verket RUM av Carolina Falkholt. Det finns att beskåda på en mur vid Konstmuseet på S:t Hansgatan.

Den uppmärksamme belönas

Den som går på en konstvandring upptäcker att det är tätt mellan verken på ibland oväntade ställen. Du kan hitta konst i ett förra detta skyttevärn eller högt på en lyktstolpe. Håll ögonen öppna och låt dem gärna vandra upp en bit från gatorna, så kan du upptäcka spännande konstverk!

Verken samsas i en härlig blandning, vilket ibland nästan kan bli en installation i sig. Vid monumentet av uppfinnaren Christofer Polhem finns några få steg bort lätt målade fjärilar på en husvägg tillsammans med en liten svärdfisk, som har överlevt som gatukonst i många år.

Konstvandring

Vill du gå på en konstvandring i Visby innerstad? Hör av dig Gotlands Museum eller kika i deras evenemangskalender.