Vikingavänner bor i långhus

Föreningen vikingavänner arrenderar ett järnåldershus och bor där på sin fritid. Blir du nyfiken? På helgerna är allmänheten välkommen att kliva in i deras vardag för att få en känsla av en svunnen tid – ett levande museum värt ett besök.

Föreningen Vikingavänner Gotland

Föreningens medlemmar arrenderar Långhuset i Sjonhem för att de ska kunna leva och bo där under helger och lediga perioder. Det används som ett gemensamt fritidshus, en plats du åker till för att koppla av, odla och leva vikingaliv.

Tänk dig att kliva in i en annan tid, dra på dig din historiska dräkt, hugga ved, laga kvällsmat vid den öppna härden för att senare på kvällen krypa till kojs i långhuset. Låter det lockande?

Öppet för allmänheten

Vikingavänner håller också Långhuset i Sjonhem öppet för allmänheten. Här finner du lugnet och kliver in i vardagen på en järnåldersgård. På platsen finns en rekonstruktion av ett långhus från järnåldern (100-600 e.Kr.) samt ett uthus med agtak. Det finns en kulturstig i änget med ursprungliga husgrunder från järnåldern, så kallade kämpgravar och stensträngar som markerade fägatorna till djurens beten. I omgivningarna kring långhuset finns det gravfält och intill vägen om ni kör mot Lye kan ni se en domarring till höger.

Foto: Sofia Hoas