En konsert kan börja på färjan

Det kan vara en kul tur att ta sig till Gotland.
Det kan också vara kultur. Massor av kultur.
– Jag tror Gotland har mest kulturproduktion i hela landet, räknat per capita. Det är fullpackat av grejer, bara att välja, säger Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.

Gotland är sommar och sol, bländande badstränder och kulinariska utflykter. Missa inte det kulturella smörgåsbordet.
Kalla den här hemsidan ett fönster, ett nav eller en kulturens ledstång – Kulturens Ö har som ambition att hjälpa såväl resande som publik som arrangörer att hitta varandra.
Inte ett kalendarium för ”Tuta, Birgitta fyller 40 år”, rasistiska eller politiska manifestationer. Men ett kalendarium för dans, konst, teater, musik…och mycket mer.

Kulturens ö stärker varumärket Gotland med lokalproducerad kultur.
– Jag ser jättebra möjligheter med den här hemsidan. På Kulturens Ö kan alla kan se vad som händer. Vi har Sveriges högsta kulturkonsumtion per capita när det gäller teater, musik och dans, säger Franzén.
För tillfälliga besökare och de fastlandsboende med hus på Gotland öppnar Kulturens Ö nytta-med-nöje-möjligheter. Att klappa träd i trädgården kan kombineras med att applådera en teaterföreställning. En konsertresa kan sys ihop med hantverk i stugan

Idén springer ur Gotlandsmusikens konsertserie som i sin annonsfinansierade programbok berättat om utbudet. När Dag Franzén kontaktade Johan Lindvall, marknads- och försäljningschef på Destination Gotland, såg de en digital verktygslåda att samsas runt
– Gotlandsmusiken gör några stora produktioner varje år som jag är säker på skulle intressera människor på fastlandet. Men vi når inte ut över sjön med vårt utbud. Det är lite svårt för oss att nå en större marknad, säger Franzén.

Slut med det nu, Kulturens Ö kan knyta ihop publiken med de som arrangerar.
– Vi ser det här som en jättebra möjlighet att skapa tydlighet för alla som är intresserade av kultur. Ingen förlorar på att lägga upp sitt arrangemang i kalendariet, tvärt om, säger Franzén.

Här ytterligare en uppsida – det skapas en sorts kulturell internkoll.
– Det händer ganska ofta att många evenemang hamnar på samma dag, vilket innebär att ingen av dem får särskilt mycket publik. Man har inte vetat hur de andra lagt sin planering, ett kalendarium tar hand om den saken.
I den bästa av världar kommer kalendariet så småningom uppdateras av arrangörerna själv.
– Jag tror att om vi som är lite större, med våra nätverk, börjar använda det här verktyget kommer andra att följa efter, säger Dag Franzén.

Vilka förväntningar har du på sajten Kulturens Ö?
– Att det ska bli en levande sida för kulturen. Jag hoppas också att Destination Gotland kan använda sajten på sätt som de tror skapar störst reseanledning med sina olika paket.
Förutom bredden, vad är styrkan med det Gotländska kulturlivet.
– Få jag börja med svagheten? Det är att vi inte har bra utbildningar inom scenkonst. Det finns en gymnasial estetlinje…men sedan då? Då är det fastlandet som gäller, det vill säga ”brain drain”. Tyvärr en global trend att de bästa dras till storstäderna – men här gäller det att hålla emot så länge det går! Och vi har inget konserthus och därmed ingen fysisk plats för musiken i Visby…
…och styrkan?
– Mångfalden! Här finns något för varje smak. Konserter med körer, orkestrar, rockband, singer/songwriters och till och med landets enda gambaensemble. Och kvalitén, vi har idag många unga svenska stjärnor som vuxit upp på Gotland. Här kan man som ung musiker i lugn och ro få pröva sig fram, testa sin talang, hitta sin grej – för att sen ta steget över vattnet.

Läs vidare

Ymnighetsgudinnan & den offentliga konsten på Gotland

Vattenkonst. En egen genre, som Ymnighetsgudinnan tillhör. Det har tidigare funnits obekräftade uppgifter om verkets härkomst men nu vet vi nu mer!

Hur kan man mäta syret som ger själen lust till att leva igen?

Att vara människa innebär att uppleva känslor så djupgående att man omöjligen kan återge alla dess nyanser. Anna Wasséns betraktelse över vad kultur är.

Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark

Körsbärsgården eller "Gotlands Louisiana" ligger på öns sydspets med havet synligt i syd och ost. 10 utställningar om året på en 750 kvadratmeter utställningsyta.

Kulturföreningen Roxy

Roxy är här för att stanna men vi är ingenting utan våra medlemmar, för det är ni som är kulturen på Gotland vare sig ni är arrangörer eller publik.

Kulturen på Gotland

Kultur på Gotland kan vara ett änge i Fide, en klunk gotlandsdricke i en tremänning eller en konstnär som lyfter blicken mot det gotländska ljuset.

Lets put the ”KUL” back in KULTUR

Ett mer ”värdeladdat” och bespottat ord kan nog vara svårt att hitta. För kultur är för många något tråkigt. Om vi utgår från att detta är sant, när blir den då tråkig?

Dag Franzén

Ålder: 60 år
Familj: Sex barn, fru.
Yrke: Direktör Länsmusiken

Antingen eller?

Opera – Teater
Frank Zappa – Cat Stevens
Tesla – Ford Mustang
Stadskille – Skogsmulle
Hemmakväll – Utekväll
Hårdrock – Svensktopp
Hummer – T-benstek
Cykling – Löpning