Reportage från Kulturens Ö

Lets put the ”KUL” back in KULTUR

Ett mer ”värdeladdat” och bespottat ord kan nog vara svårt att hitta. För kultur är för många något tråkigt. Om vi utgår från att detta är sant, när blir den då tråkig?

Bergmancenter - Epicentrum i Bergmanland

Varje år besöker människor från hela Sverige, världen och Gotland Bergmancenter för att få en djupare förståelse av och mer kunskap om regissören, författaren och människan Ingmar Bergman.

Kultur finns överallt och ingenstans

Gotland är uppskattat för vår särart, inte minst kulturellt. Men vad är då gotländsk kultur? Vi har en egen dialekt, en av de äldsta i Sverige. Eller egentligen flera då det är skillnad på fåröisko, närmål eller den ”visbyitiska” som kan anses vara en ”nyform” av gutniskan.

Kulturstipendium

Region Gotland delar varje år ut kulturstipendier till unga lovande kulturskapare som befinner sig i början av sin karriär.

Noaks Ark

Offentlig konst är ett viktigt inslag i vår gemensamma miljö. Bildkonst i olika former och uttryck visas naturligtvis på konstmuseet i Visby och på privata konsthallar och gallerier. Men du har fina möjligheter att se konst utomhus.

Närproducerad underhållning roar

Roland Olsson tycker om att roa – och att oroa en smula. Och att så ett frö. – När folk åker från Rondo ska de vara glada och nöjda och ha något att prata om på hemvägen. Helst något att fundera på dagen efter också, säger han.

En konsert kan börja på färjan

Det kan vara en kul tur att ta sig till Gotland. Det kan också vara kultur. Massor av kultur. – Jag tror Gotland har mest kulturproduktion i hela landet, räknat per capita. Det är fullpackat av grejer, bara att välja, säger Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.